Sytytä itsesi, niin sytytät myyntisi

Olen ilolla mukana Tampere Business Meet-tapahtuman asiantuntijoissa. Myynti on asia, joka on tarjonnut minulle aina elantoni, tuonut elämääni suurta sisältöä onnistumisineen ja joskus lähes vienyt järkenikin.

Olen myynnin puolella. Tarkastelen myyntiä niin myynninjohtajan lasien kautta, kuten nyt myös juuri aloittaneen yrittäjän näkökulmasta. En ole koskaan ajatellut, että myynti olisi helppoa. Vaikka myyjille tarjoutuu paljon erilaisia apukeinoja digitaalisten ratkaisujen kautta, myyjän henkinen kapasiteetti on tärkein voimavara kauppojen syntymisen ja myynnissä menestymisen kannalta.

Olen koonnut kymmenen kohtaa, joiden kautta sytytät itsesi ja näin myös myyntisi. Nämä tavat olen oppinut matkani varrella. Olen jakanut nämä ammatillisen kehittymisen osioon ja itsensä johtamisen osioon. Kaikkia en kohta kohdalta käsittele pitkästi, mutta kuitenkin niin, että jokainen pääsee tämän listan kautta miettimään omaa tekemistään ja nostamaan omaa myynnin liekkiään.

Ammattillinen kehittyminen

  1. Tavoitteet
  2. Tunnista asiakkaasi ja hänen ongelmat
  3. Hyppää ostajan saappaisiin
  4. Oma myyntispiikki
  5. Kaverit, verkostot ja mentor

Tavoitteiden on oltava kirkkaita ja selkeitä. Tavoitteet kannattaa myös pilkkoa kuukausi, viikko ja jopa päivä tasolle. Jokaisena päivänä tulee tehdä asioita, jotka vievät kohti asettamiaan tavoitteita. Suosittelen myös miettimään ajan kanssa omia asiakkaita ja pohtimaan millaista on olla ostajan saappaissa. Parhaat liekit asiakkaan kanssa syttyy, kun osaa ratkaista asiakkaan ongelmat ja ymmärtää myös mitä ostaja kaipaa. Myyjän tulee tunnistaa omia potentiaalisia kohderyhmiä ja tämän pohdintaan kannustan käyttämään aikaa. Kun nämä asiat on mietitty, on helppo tarkistella omaa myyntispiikkiä.

Kannustan kysymysten tarkasteluun, mitä todella haluat asiakkaasta tietää ja mitä tietoa tarvitset löytääksesi asiakkaan ongelmat, joihin asiakas kaipaa ratkaisua? Kaikki tämä on parasta, kun sen pääsee sparraamaan kavereiden tai oman verkoston kanssa. Kukaan ei ole voittaja yksin ja aina onnistuu parhaiten, kun tekee yhdessä muiden kanssa. Mentor on myös hyvä vaihtoehto, kun haluaa löytää uutta vaihdetta uralleen.

Itsensä johtaminen

  1. Aamun puuhat
  2. Sytytä musiikilla
  3. Päättäväisyys
  4. Onnistumisen aallolla
  5. Mistä oma voima?

Tiedän hyvin, kuinka hankalaa on sytyttää itsensä uudelleen ja uudelleen. Välillä myyjät kokevat koviakin henkisiä pudotuksia. Joskus oman kaupannälän löytäminen on hankalaa.  Ei ole helppoa myydä menestyneesti samoja tuotteita vuodesta toiseen, jollei pysty ammatillisesti kehittymään. Ensimmäiset viisi vinkkiä olivat siihen, miten voi kehittää omaa myynnin ammattitaitoaan. Me myyjät tarvitsemme toki muutakin ja siksi näen, että itsensä johtaminen ja vastuunotto itsestään on erittäin tärkeää ja pakollista. Tähän pohjautuu itsensä johtamisen viisi vinkkiä.

Aamun puuhat ennen työpäivää määrittää usein päivän onnistumisen. Omaan aamuuni kuuluu joko lenkki, tanssi, meditaatio tai peilille puhuminen. Ei koskaan näistä kaikki, usein kuitenkin kaksi. Kannustan tarkastelemaan omia aamurutiineita. Rutiinit toimivat päättäväisyydellä, päättäväisyys kumpuaa omasta voimasta. On tärkeä löytää suurempi merkitys tekemiselleen sisimmästään. Tavoitteetkin löytyvät paremmin, kun tietää mitä sisimmässään haluaa ja miksi tekee, mitä tekee. Mikä se on, joka saa sinut haluamaan menestystä myynnissä? Mikä on se voima, joka saa sinut muuttamaan aamurutiinisi tukemaan entistä paremmin arjen onnistumisiasi? Itse olen löytänyt voimani ja omat draiverini vaikeasta lapsuudestani ja kokemistani vääryyksistä. Sinun ei välttämättä tarvitse löytää omaa voimaasi vaikeuksista, mutta ne saattavat löytyä sieltä helpommin. Oikein kanavoituna haasteet toimivat ehtymättömänä voimavarana.

Näiden kysymysten jälkeen valitse itsellesi vielä maalilaulu. Jokainen meistä tarvitsee maalilaulun. Eikä edes tarvitse, vaan ansaitsee. Kun onnistut, laita maalilaulu soimaan, ratsasta onnistumisen aallolla ja tee uusi kauppa!

Iloa ja liekkiä jokaisen kesään!

Linda

Myyninliekittäjä, CEO, Co-Founder

MYYNTITULI OY

www.myyntituli.fi, IG @myyntituli.fi

https://www.linkedin.com/in/linda-asikainen/